Росія та Іран кілька місяців готували військову операцію в Сирії - ЗМІ

Середа, 7 жовтня 2015, 09:38

У липні іранський генерал Кассем Сулеймані відвідував Москву, де представив план, як серія невдач урядових військ президента Сирії Башара Асада може перетворитися на перемогу з допомогою Росії.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на власні джерела.

Сулеймані є командувачем елітного іранського підрозділу "Ель-Кудс" і підпорядковується безпосередньо верховному лідеру Ірану Аятолла Алі Хамені.

За інформацією агентства, Сулеймані вже контролює наземні операції проти повстанців у Сирії і тепер знаходиться в центрі планування для нового наступу, підтримуваного Росією та Іраном.

На зустрічі в Москві Сулеймані окреслив ситуацію, що погіршується в Сирії, де просування повстанців у бік узбережжя становить небезпеку для російської середземноморської військово-морської бази в Тартусі.

"Сулеймані розклав карту Сирії на столі. Росіяни були дуже стривожені і розуміли, що там були реальні загрози режиму Асада. Іранці запевнили їх, що ще є можливість повернути собі ініціативу. В той момент Сулеймані переконав їх, що не все втрачено", - розповів високопоставлений регіональний чиновник.

Наголошується, що Іран і Росія, які були серйозно стурбовані успіхами повстанців у Сирії, кілька місяців планували військову операцію в цій країні: РФ повинна завдавати ударів по повстанцях з повітря, а іранські сили особливого призначення – діяти на землі.

Іран раніше підтримував Асада у військовому відношенні шляхом мобілізації шиїтських бойовиків, які воювали на боці сирійської армії, а також надсилав військових радників.

Рішення про спільні ірано-російські військові дії в Сирії було прийнято на зустрічі між главою МЗС РФ і Хамені кілька місяців тому, сказав високопоставлений чиновник однієї з країн регіону, який займається питаннями безпеки.

"Сулеймані, наділений Хамені повноваженнями представиляти іранську сторону операції, їздив до Москви, щоб обговорити деталі. І він також подорожував по Сирії кілька разів з того часу", - сказав чиновник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.