Молодша донька Путіна має статки у $2млрд - розслідування Reuters

Вівторок, 10 листопада 2015, 15:22

Молодша дочка президента Росії Володимира Путіна Катерина Тихонова поступово стає найвпливовішою жінкою в наступному поколінні московської еліти.

Про це йдеться у розслідуванні агентства Reuters.

Після спекуляцій ЗМІ про особистість Катерини, високопоставлений російський чиновник заявив агентству, що вона використовує прізвище Тихонова. Андрій Акімов, заступник голови Газпромбанку, сказав, що він зустрів Катерину, коли вона була маленькою, і що Тихонова була дочкою Путіна.

Агентство Reuters також повідомляє, що раніше в цьому році 29-річна Катерина назвала себе "дружиною" Кирила Шамалова, сина Миколи Шамалова, давнього друга президента. Шамалов-старший є акціонером банку "Росія", який американські чиновники називають особистим банком російської еліти.

За оцінками фінансових аналітиків, корпоративні холдинги Кирила і Катерини коштують близько $2 млрд. Це багатство виникає головним чином з акцій великої газової та нафтохімічної компанії, які Кирило придбав у Геннадія Тимченко, ще одного давнього друга Путіна.

Також серед власності молодої пари прибережна вілла в Біарріце, Франція, яка оцінюється в суму близько $3,7 мільйона. Цей актив теж був придбаний Кирилом у Тимченко, який знайомий з Путіним як мінімум з 1990-х років.

Катерина також процвітає в академічному середовищі і державою фінансуються проекти під її управлінням в Московському державному університеті.

Експертиза державних документів показує, що молодша дочка президента РФ підписала контракти на суму в кілька мільйонів доларів з державними організаціями для роботи в університеті, яка буде здійснюватися організаціями, якими вона керує.

Вона займає керівну посаду в університеті, і допомагає керувати планом розширення кампуса вартістю $1,7 млрд.

Старша дочка Путіна, Марія, також пов'язана Московським державним університетом. Вона є випускником кафедри фундаментальної медицини та налагоджує кар'єру в ендокринології, за інформацією публічно доступних документів.

Катерина, Марія і Кирило Шамалов відмовилися від коментарів для цієї статті. На запитання про будинок у Біарріц, представник Тимченко сказав, що він не буде коментувати особисті питання.

натисніть для збільшення 

"Фондові поглинання, державні бізнес-пропозиції, нерухомість у Франції і допомога олігархів дають рідкісну можливість поглянути на життя дітей Путіна. Президент пильно захищає власне приватне життя і життя його дочок, які рідко з'являються в ЗМІ. Фінансові операції також забезпечують розуміння сімейних статків найвпливовішої людини Росії і тієї еліти, яка сформувалася навколо нього", - зазначає видання.

Reuters відзначає, що Катерина і Кирило - це нове покоління росіян, що користуються швидким зростанням статків завдяки хорошими зв'язкам їхніх батьків. Явище схоже з "князьками" з Китаю – діти і внуки комуністичних партійних лідерів, які пішли на посилення позицій влади і нажили велике багатство.

Катерина значною мірою уникла уваги громадськості, коли її батько став президентом у 2000 році. У 2011 році Путін сказав російському телебаченню, що Катерина вивчала сходознавство, спеціалізуючись на японській мові та історії в Петербурзькому університеті.

Мало що було відомо про її доросле життя до тих пір, поки російський блогер Олег Кашин не повідомив в січні, що молодша дочка президента вчилася в Московському державному університеті і має прізвище Тихонова, похідне від імені її бабусі Катерини Тихонівни Шкребнєвої.

Двоє високопосадовців із академічних джерел - один в Московському державному університеті і один учений з тісними контактами у вузі також підтвердили Reuters, що Тихонова – дочка Путіна.

У березні 2015 року Тихонова призначена заступником проректора університету. Не відомо чи отримує вона зарплату на цій посаді. Вона не фігурує у списку співробітників, але вона вказана як член Вченої ради університету.

Тихонова є також директором двох ініціатив, пов'язаних з університетом - Національного фонду інтелектуального розвитку (NIDF) і центру Національного інтелектуального резерву (NIRC). Вона стала директором некомерційного NIDF в травні 2013 року і пізніше стала директором NIRC.

NIRC і NIDF створили та запустили проект в університеті під назвою Innopraktika, який також очолює Тихонова. Він спонсорує і підтримує молодих учених.

Innopraktika має безліч порадників і партнерів із числа близьких до Путіна, зокрема, Сергій Чемезов, Микола Токарєв. Ці двоє чоловіків були співробітниками КДБ, коли Путін працював у Дрездені і жили в одному під'їзді с сім’єю майбутнього президента РФ. Чемезов зараз керує державним технологічним гігантом Ростех, а Токарєв - керівник держкомпанії "Транснефть".

Також серед піклувальників Innopraktika, за даними сайту, є Ігор Сєчін, голова державної нафтової компанії "Роснефть", і Андрій Акімов, заступник голови правління Газпромбанку. "Роснефть" і Сечін від коментарів відмовилися.

Тихонова також протягом багатьох років виступала на змаганнях із акробатичного рок-н-ролу. У 2013 році вона та її партнер по танцях посіли п'яте місце на чемпіонаті світу в Швейцарії.

Сьогодні вона є головою двох організаційних комітетів Всеросійської федерації акробатичного рок-н-ролу. Спонсори федерації: "Сибур", "НОВАТЕК" і "Газпромбанк" - компанії, які знаходяться в спільному володінні друзів і соратників Путіна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.