Вибори в Туреччині: партія Ердогана сформує однопартійний уряд

Інфографіка
Понеділок, 2 листопада 2015, 08:27

Правляча партія Туреччини – Партія справедливості і розвитку (АКР) – виграла парламентські вибори з результатом у 49,4%.

Про це з посиланням на результати підрахунку майже всіх голосів повідомляє видання Hurriyet daily news.

Таким чином АКР отримає в турецькому парламенті 315 місць і зможе сформувати однопартійний уряд.

В новому парламенті, як і після виборів 7 червня, так само будуть представлені чотири партії, однак частка суперників АКР буде меншою.

Головна опозиційна сила – Республіканська народна партія (CHP) – матиме 133 місця (за неї проголосували 25,4% турків).

Прокурдська Народна демократична партія в порівнянні з червнем втратила підтримку, набравши 10,7%. Вона претендує на 61 місце. Націоналістична MHP набрала майже 12% і матиме 41 місце.

 

Як зазначається, разючий відрив АКР все ж не дозволить президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану впровадити в життя конституційні зміни, надавши голові держави основні повноваження. Для цього правлячій партії потрібно 367 місць з 550. В той же час 330 депутатів було би достатньо для того, щоб винести питання конституційних змін на референдум.

Як повідомлялося, в неділю 1 листопада в Туреччині відбулися повторні парламентські вибори. Попередні вибори відбулися в червні і АКР набрала на них 40,8% голосів – в результаті коаліцію так і не сформували, тому президент країни Реджеп Таїп Ердоган оголосив дострокові вибори.

Слід зазначити, що виборча кампанія в Туреччини проходила в умовах значного тиску на опозицію і опозиційні ЗМІ зокрема.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: