Число українців, які тікають в ЄС, менше за 1% переселенців з Донбасу - Семерак

Понеділок, 30 листопада 2015, 14:15

Менше 1% українських внутрішньо переміщених осіб з Донбасу звернулися з проханням надати їм статус біженця в країнах-членах Європейського Союзу.

Про це повідомив перший заступник голови комітету Верховної ради з питань європейської інтеграції Остап Семерак на своїй сторінці у Facebook.

Депутат перебуває у Люксембурзі, де на зустрічі голів комітетів у європейських справах країн-членів Європейського Союзу обговорюється політика щодо біженців та легальних мігрантів.

"Україна сьогодні тримає зростаючий показник мігрантів до ЄС. Протягом минулого року близько 14 тис. українців звернулися про отримання статусу біженця в ЄС. Це біля 2% від загального числа. Ми ввійшли в топ-25 таких країн", - повідомив Семерак, пославшись на звіт Європейського офісу підтримки біженців (EASO), який у Люксембурзі було представлено речником Європейського бюро з питань надання притулку Жан-П'єром Шембрі.

Депутат заявив, що виступаючи перед депутатами всіх парламентів країн ЄС, він пояснив, що причина зростання біженців з України, перш за все, пов'язана з агресією Російської Федерації проти України, що спричинило появу понад 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб.

"Менше 1% від цієї кількості людей просять статус біженців в ЄС", - написав Семерак.

Як, написала у Facebook голова парламентського комітету з євроінтеграції Ірина Геращенко, яка теж бере участь у зустрічі голів комітетів у європейських справах країн-членів Європейського Союзу , Україна не створює міграційної загрози для ЄС.

"Попри війну на Донбасі Україна не створює міграційних ризиків для ЄС", - написала вона, наголосивши, що лише встановлення миру на Донбасі дозволить зупинити процес внутрішньої міграції.. 

Семерак нагадав, що сьогодні стало відомо, що ЄС виділив 3 млрд євро на вирішення проблем з біженцями. "Україна очікує на більшу підтримку українців, які втратили свій дім через війну "руского міра". Але головне, про що ми говорили з колегами, - це агресія Путіна. Це причина проблеми, і ми потребуємо єдності у протистоянні агресору в Україні і в Сирії теж", - заявив Семерак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.