У Раді Європи чекають швидкої реакції Києва на звіт щодо трагедії в Одесі

Понеділок, 9 листопада 2015, 10:31

Рада Європи очікує дуже швидкої реакції Києва на звіт Міжнародної дорадчої групи (МДГ) про розслідування подій в Одесі, які сталися у травні 2014 року.

Про це заявив спецпредставник генсека Ради Європи по Україні Крістос Джакомопулос в інтерв’ю "Європейській правді".

"Звичайно, якогось чіткого дедлайну немає, але я чекаю дуже швидкої реакції. Протягом тижня вона має бути. Київ має показати, що бере до уваги зміст звіту МДГ і готовий виправляти недоліки, про які стало відомо. Адже таке виправлення потрібне саме Україні", - сказав Джакомопулос.

За його словами, звіт МДГ попереджає, які проблеми Україна, можливо, матимете в Страсбурзі, якщо змін не станеться.

"Звичайно, є речі в розслідуванні подій в Одесі та на Майдані, які вже неможливо виправити. Час минув, ви нездатні повернути його назад. Але ви можете прискорити розслідування хоча б зараз. Ви ще зараз можете змінити те, як держава спілкується з родичами жертв одеської трагедії, з суспільством. Адже тут у України – низка недосконалостей", - додав він.

За його словами, одне з головних питань - незалежність розслідування від зовнішнього впливу. В Україні має бути створений незалежний орган, який би розслідував порушення прав людини працівниками правоохоронних органів.

"Здається, звіти МДГ щодо Одеси та подій Майдану мали би зняти всі сумніви в тому, що такий орган вам безумовно потрібний. Я, звичайно, сподіваюся, що такі події, як були на Майдані та в Одесі, не повторяться, та менше з тим, незалежність таких розслідувань є вкрай важливою. Це можна вирішити як в рамках Національного бюро розслідувань (НБР), так і іншими методами. Але наша думка, що НБР був би найкращим механізмом", - додав він.

Джакомопулос підкреслив, що деякі правила українських правоохоронних органів несумісні з Європейською конвенцією з прав людини.

Як повідомлялося, в МВС України заявили, що звіт Ради Європи щодо розслідування одеської трагедії, в якому жорстко критикуються дії правоохоронної системи України, є думкою експертів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: