Рада Європи: Міліція свідомо ігнорувала фальсифікації документів про події в Одесі

Середа, 4 листопада 2015, 10:50

Правоохоронні органи України знали, проте свідомо гальмували розслідування фальсифікації документів про дії міліції 2 травня під час трагедії в Одесі.

Про це йдеться в звіті Ради Європи щодо розслідування одеської трагедії, представленому в Києві у середу головою  Міжнародної дорадчої групи (МДГ) Ніколасом Братца.

Як наголошується у документі, що лише через рік після трагедії - у червні 2015 року -  службове розслідування встановило, що документи щодо введення міліцією в дію оперативного плану "Хвиля" (щодо протидії масовим заворушенням) 2 травня в Одесі були підробленими.

Насправді міліція, маючи узгоджений план дій, просто не стала його запроваджувати – навіть коли ситуація вийшла з-під контролю.

У звіті наводяться факти  про те, що міліція і прокуратура знали про фальсифікацію щонайменше роком раніше, але просто ігнорували її.

"Залишається незрозумілим, чому слідчим органам знадобився майже цілий рік для того, щоб дійти висновку, що 2 травня 2014 року оперативний план "Хвиля" не було введено в дію, а документи щодо його введення в дію були підроблені... Неспроможність вчасно перевірити очевидну версію слідства підриває вирішальною мірою здатність цього слідства встановити всі обставини справи та не відповідає необхідному стандарту ефективності",  - йдеться в оприлюдненому звіті.

Детальніше про звіт Ради Європи щодо розслідування Україною одеської трагедії читайте в статті "Європейської правди" "Звіт Ради Європи щодо одеської трагедії: "Чи здатне слідство знайти істину? Є сумніви".

Європейська правда також публікує повний текст підсумкової частини звіту МДГ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.