Італія надішле 450 військових для захисту найбільшої греблі Іраку від ІДІЛ

Середа, 16 грудня 2015, 13:31

Італія відправить 450 військових для захисту стратегічної греблі в іракському Мосулі. Поблизу міста регіон контролюють бойовики "Ісламської держави".

Про це заявив прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці, повідомляє AFP.

Гребля на річці Тигр побудована німецько-італійським консорціумом у 1980-х роках і в до неї як і раніше має інтерес італійська компанія Trevi. Дамба є життєво важливим джерелом води та енергопостачання для Мосула, що є найбільшим містом на півночі Іраку і другим за величиною містом країни.

"Запит (на захист греблі) був зроблений італійською компанією... і ми надішлемо 450 наших людей туди, щоб допомогти захистити її разом із американцями", - сказав Ренці.

Мосул був окупований джихадистами з червня 2014 року. Курдські війська при підтримці американських повітряних ударів відвоювали греблю в серпні 2014-го.

Гребля у Мосулі

Гребля, яка забезпечує подачу води та енергії більш ніж мільйону людей, знаходиться в самому серці небезпечної зони, на кордоні з територією, контрольованою ІДІЛ. "Вона серйозно пошкоджена і може зруйнуватися", - сказав Ренці.

Руйнування греблі призведе до повені в Мосулі і Багдаді, який знаходиться в 400 кілометрах на південь. Італійська будівельна та енергетична група Trevi отримала контракт на 2 млрд доларів на зміцнення дамби

В Іраку наразі знаходяться 750 італійських військових, які беруть участь у військових операціях в рамках міжнародної коаліції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: