ЗМІ: російський А321 над Єгиптом підірвався від пластикової вибухівки С-4

П'ятниця, 25 грудня 2015, 10:02

На борту російського літака Airbus A321, що летів із Шарм-ель-Шейха в Санкт-Петербург, за версією ФСБ, спрацював саморобний вибуховий пристрій.

Як пише "Коммерсант", російські спецслужби встановили, що вибуховий пристрій міг бути виготовлений на основі пластикової вибухівки С-4, яку розробили в США, а зараз виробляють в багатьох країнах.

За інформацією джерела видання, близького до слідства, бомба імовірно була закладена під пасажирське сидіння біля вікна.

Вибух бомби, як зазначає співрозмовник видання, призвів до розгерметизації салону, яка мала вибуховий характер.

Літак, від якого насамперед відірвалася хвостова частина, розвалився в повітрі (його уламки знайшли на території довжиною 13 км і шириною близько 5 км), а люди, що знаходилися на його борту, загинули практично миттєво від різкого перепаду тиску.

Проаналізувавши фотографію бомби, яку опублікували бойовики ІДІЛ, фахівці встановили, що швидше за все, це була C-4 (Сі-4).

Видання також нагадує, що ФСБ оголосила винагороду за інформацію про них у розмірі $50 млн.

Також повідомляється, що за версією слідства, бомбу проніс в літак і активував її електронний таймер хтось з обслуговуючого персоналу аеропорту Шарм-ель-Шейх.

При цьому джерело "Комерсант" відзначає, що мінером, швидше за все, був зовсім не випадковий чоловік, а професіонал, який пройшов спецпідготовку.

Втім, як зазначає видання, єгипетські фахівці слідів теракту поки не виявили.

Раніше повідомлялося, що за версією російської ФСБ причиною катастрофи А321 став теракт.

Як відомо, лайнер А321 авіакомпанії "Когалимавіа", що летів із єгипетського Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга, розбився вранці 31 жовтня.

На борту перебували 224 людини: 217 пасажирів (з них 24 - діти) і 7 членів екіпажу, усі вони загинули.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.