У Литві паперові свідоцтва про укладення шлюбу, народження і смерті замінять на електронні

Субота, 5 грудня 2015, 11:40

Парламент Литви прийняв Закон про реєстрацію актів цивільного стану.

Згідно порталу Delfi, за нього проголосували 47 депутатів, проти – 4, утрималися 33.

У документі передбачено, що акти цивільного стану шлюб, розлучення, народження дитини, свідоцтво про смерть та інші – реєструються шляхом внесення відповідного запису в Реєстрі жителів, а змінені дані реєстру електронним способом будуть надавати відповідні установи.

"Почне діяти так званий принцип одного вікна. Людині не доведеться після отримання документа пройти певний шлях, щоб зареєструвати акт цивільного стану. Наприклад, дитина народжується в лікувальному закладі, і цей заклад безпосередньо передає дані, вони автоматично реєструються, людині не треба витрачати час і додатково нести довідки установи ЗАГС, щоб зареєструвати дитину", - пояснив віце-міністр юстиції Гедрюс Мозурайтіс.

Разом з тим, у законі передбачено, що не будуть видаватися паперові документи, достатньо буде електронного запису в Реєстрі жителів. "Не буде паперових свідоцтв. Але якщо людина хоче, він може взяти виписку. Але таких свідчень, як зараз, вже не буде, так як всі дані будуть введені в систему, і установи будуть автоматично отримувати дані", - сказав віце-міністр.

Зміни вступлять в силу в 2017 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.