ООН: майже 19 тисяч цивільних осіб вбиті в Іраку за два роки

Вівторок, 19 січня 2016, 13:33

Принаймні 18 802 цивільні особи були вбиті і ще 36 245 були поранені в Іраку у період з початку 2014 року до 31 жовтня минулого року під час боїв армії Іраку з терористичною групою "Ісламська держава".

Такі дані наведені у доповіді ООН, опублікованій у вівторок, повідомляє ABC News.

У доповіді задокументований широкий спектр порушень прав людини, в тому числі захоплення у рабство близько 3500 людей, в основному жінок і дітей із релігійної меншини єзидів.

У документі також відзначається, за близько 900 дітей були викрадені з другого за величиною іракського міста Мосул для релігійної і військової підготовки. Крім того, певна кількість дітей-солдатів були вбиті екстремістами, коли вони намагалися покинути район бойових дій в Західній провінції Анбар.

Також у доповіді докладно викладено різні методи вбивства ворогів бойовиками ІДІЛ, у тому числі публічне обезглавлення, наїзд на людей бульдозерами, спалювання їх живцем і скидання з будівель.

"Такі акти є систематичними і широко поширеними... порушеннями міжнародного права прав людини і гуманітарного права. Ці дії в деяких випадках можуть прирівнюватися до військових злочинів, злочинів проти людяності, і, можливо, геноциду", - йдеться в доповіді.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.