У Литві розпочався судовий процес про трагічні події 1991 року у Вільнюсі

Середа, 27 січня 2016, 18:33

У Литві сьогодні розпочався судовий процес про трагічні події 13 січня 1991 року у Вільнюсі, коли радянські військові намагалися повалити владу в республіці, яка заявила про свою незалежність.

Про це повідомляє Delfi.

Ця справа - одна з найбільших за своїм обсягом і кількістю обвинувачених справ судів історії незалежної Литви.

Постраждалих у цій справі - майже 500, свідків - близько тисячі. Справа складається з 709 томів, один лише обвинувальний акт із 13 - ти томів. Обвинувачених буде захищати понад 60 адвокатів.

Один з двох обвинувачених, які постали перед окружним судом Вільнюса - громадянин Росії Геннадій Іванов. У середу він заявив, що невинний у пред'явлених йому звинуваченнях і що був просто мимовільним свідком тих подій.

Іванов, який проживає зараз у Вільнюсі, під час подій 1991 року був начальником служби ракетно-артилерійського озброєння 107-ї мотострілецької дивізії.

Іванов є одним з 65-ти притягнутих до кримінальної відповідальності осіб, які звинувачуються у військових злочинах і злочинах проти людяності.

Крім того, перед судом постав заарештований в Литві громадянин РФ Юрій Мель, який, за даними прокурорів, знаходився в одному з радянських танків під час штурму Вільнюської телевежі.

Інших підозрюваних будуть судити заочно, багато з них проживають в Росії. Серед обвинувачених - і колишній міністр оборони СРСР Дмитро Язов.

13 січня 1991 року під час нападу радянських військ на захисників телевізійної вежі у Вільнюсі загинуло 14 людей, ще 150 отримали поранення.

Ті події стали поворотним моментом у боротьбі за незалежність Литви. Для увічнення тих подій, 13 січня встановлене Днем захисників Вітчизни у Литві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.