Нова влада Аргентини підтвердила претензії на Фолкленди і пропонує Британії переговори

Понеділок, 4 січня 2016, 15:29

Аргентина продовжить домагатися відновлення свого суверенітету над спірними Мальвінськими (Фолклендськими) островами.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС Аргентини, зробленій до річниці висадки британських військ на Мальвінські острови.

"Сьогодні, через 183 роки після незаконної окупації, яка все ще триває, народ і уряд Аргентини вкотре підтверджують невід'ємне право Аргентини на суверенітет над Мальвінськими островами, Південною Георгією і Південними Сандвічевими островами", - йдеться в заяві.

У МЗС також підкреслили свою тверду прихильність мирному врегулюванню суперечок навколо зазначених територій і "пропонують Великій Британії відновити переговори з метою якнайшвидшого вирішення спору про суверенітет щодо Фолклендських островів, Південної Георгії і Південних Сандвічевих островів і морських просторів, що їх оточують".

Відносини між Великою Британією і Аргентиною знову загострилися після того, як в 2010 році британські компанії почали розробку родовищ нафти на шельфі біля островів.

В даний час острови залишаються предметом територіальної суперечки між Аргентиною і Великою Британією, що здійснює фактичний контроль над ними як над своєю заморською територією.

Статус заморської території Великої Британії був підтверджений за підсумками референдуму, який пройшов за ініціативи місцевої влади в березні 2013 року.

На островах розміщені військово-повітряна і військово-морська британські бази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: