Літак Ципраса на вимогу Туреччини змінив маршрут, Греція висловила протест

Вівторок, 16 лютого 2016, 12:01

Греція висловила рішучий протест на дії Туреччини, яка заборонила літаку прем’єр-міністра Алексіса Ципраса дозаправку на демілітаризованому острові Родос, через що літак був змушений змінити маршрут.

Про це повідомляє видання Iefimerida з посиланням на прес-службу прем’єр-міністра Греції.

"Греція дипломатичними каналами заявила рішучий протест Туреччині за відмову прийняти план польоту літака прем'єра до Ірану", - заявили у Ципраса.

"Відповідний демарш підкреслив, що такі дії є безпідставними і абсолютно неприйнятними з точки зору міжнародного права", - додали в офісі прем’єра.

Раніше стало відомо, що 6 лютого Туреччина не дозволила літаку грецького прем'єра посадку на острові Родос. Там літак мав здійснити дозаправку, перш ніж продовжити свій маршрут через Туреччину до Ірану.

Свої дії турецька сторона обгрунтувала тим, що Алексіс Ципрас подорожував військовим літаком, а Родос є демілітаризованим островом.

Натомість Туреччина запропонувала літаку з Греції дозаправку в Анкарі чи в іншому місті. Однак дипломати порадили Ципрасу взагалі виключити Туреччину з маршруту, оскільки  таким чином Афіни визнали б демілітаризований статус Родоса.

Відтак Ципрас летів в Іран через південний Кіпр, Єгипет, Йорданію і Саудівську Аравію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в понеділок турецькі винищувачі більше 20 разів порушували повітряний простір Греції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: