ЄС і США попереджають Китай про дотримання правил у Південно-Китайському морі

Четвер, 18 лютого 2016, 12:54

Сполучені Штати і Європейський Союз попередили Китай про необхідність поважати рішення міжнародного суду, що, як очікується, наприкінці цього року вирішить спір з Філіппінами через території в Південно-Китайському морі.

Про це повідомляє Reuters.

Китай вважає практично все Південно-Китайське море своєю територією і відкидає авторитет Постійної палати третейського суду в Гаазі, яка розглядає спір, хоча Пекін ратифікував Конвенцію ООН з морського права, на якій ґрунтується справа.

Емі Сірайт, заступник помічника міністра оборони США у справах Південної та Південно-Східної Азії, заявила, що Сполучені Штати, ЄС і союзники, такі як Австралія, Японія і Південна Корея, мали чітко дати зрозуміти, що рішення суду повинно бути обов'язковим, і що Китай у разі програшу і невиконання рішення може поплатитися за це.

"Ми маємо бути готові голосно і одностайно заявити, підтримуючи Філіппіни та інші країни АСЕАН, що це міжнародний закон, це неймовірно важливо, він є обов'язковим для всіх сторін", - сказала вона.

Гаазький трибунал не має повноваження правоохоронних органів і його ухвали вже раніше ігнорувалися. Філіппіни заявили, що суд може винести рішення до травня.

Китай має суперечку за території у Південно-Китайському морі з кількома іншими членами Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН).

Керівник політичної секції представництва ЄС у Вашингтоні Клаус Боцет, сказав, що Китаю буде складно протиставити себе світовій громадській думці. "Спільне західна, спільна світова громадська думка також має значення і для Пекіна", - сказав він.

"Якщо ми одностайно підтримуємо міжнародне право, як воно сформульоване в міжнародному трибуналі в Гаазі... необхідно його дотримуватися, це дуже сильне послання, і його буде дуже складно ігнорувати", - сказав він.

Офіційний представник МЗС Китаю Хун Лей сказав, що він "зазначив" коментарем і повторив, що Китай проти арбітражної справи та відмовився від участі.

Цього тижня стало відомо, що Китай розмістив на спірному острові в Південно-Китайському морі зенітно-ракетний комплекс земля-повітря.

Ракети розміщені на острові Вуді, який знаходиться під контролем Китаю більше 40 років, але на нього також претендують Тайвань і В'єтнам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.