Лайчак: послаблення санкцій проти РФ можливе лише після припинення вогню на Донбасі

Вівторок, 2 лютого 2016, 15:23

Віце-прем'єр-міністр - міністр закордонних та європейських справ Словаччини Мирослав Лайчак вважає, що послаблення санкцій проти РФ можливе лише за умови припинення військового протистояння на Донбасі.

Про це він розповів в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Лайчак, зокрема, підкреслив, що у разі переходу конфлікту на Донбасі в політичну площину ЄС може піти на послаблення секторальних санкцій проти РФ.

"З іншого боку, поступове послаблення секторальних санкцій, пов'язаних із Мінським процесом, можна було б розглядати, якщо країни ЄС поділятимуть спільну думку, що конфлікт на Донбасі безповоротно перейшов із військового в суто політичну площину", - додав Лайчак.

Також глава словацького МЗС вчергове наголосив на тому, що всі санкції проти РФ можуть бути скасовані лише за повного виконання Мінських угод.

"Я вважаю важливим пов'язання тривалості санкцій із повним виконанням Мінських угод - саме таке пов'язання підвищує значення застосовуваних санкцій для гарантування безпеки та стабільності в регіоні. Переглядаючи режим санкцій проти Росії, ЄС повинен буде розглядати конкретний стан виконання Мінських угод і кроки Росії під час їх виконання", - відзначив Лайчак.

"Для цього лідери ЄС пов'язали ці секторальні санкції з повним виконанням Мінських угод. Саме таке пов'язання підвищує значення застосовуваних санкцій для гарантування безпеки та стабільності в регіоні. Тому, за логікою, повне скасування санкцій можливе тоді, коли перестануть існувати причини, з яких ми їх застосували", - додав він.

Раніше повідомлялося. що за словами Лайчака, Словаччина підтримує ідею скликання Ради Росія - НАТО, зокрема для обговорення питання України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.