Австрія хоче заборонити поліетиленові пакети раніше, ніж просить ЄС

Субота, 20 лютого 2016, 16:36

Міністерство охорони навколишнього середовища Австрії наполягає на добровільній угоді, за якою магазини більше не зможуть роздавати безкоштовні одноразові поліетиленові пакети покупцям, до терміну, встановленого ЄС.

Про це повідомляє The Local.

За новими правилами, затвердженими в минулому році, держави-члени ЄС повинні гарантувати, що до 2018 року одноразові поліетиленові пакети більше не будуть видаватися покупцям, або їх використання буде обмежене по 90 штук на людину в рік до кінця 2019 року і по 40 штук до кінця 2025.

Поки що, дуже тонкі пакетики для фруктів і овочів, які роздаються в супермаркетах, виключаються з цієї угоди.

В Австрії більшість великих мереж супермаркетів більше не надають одноразові поліетиленові пакети і вимагають від своїх клієнтів оплачувати паперові або багаторазові пластикові пакети. Багато покупців зараз носять сумки із тканини, коли вони йдуть за покупками.

Міністерство охорони навколишнього середовища хоче поступово відмовитися від пластикових пакетів для покупок взагалі.

Данія в 2003 році ввела податок для всіх магазинів, які давали клієнтам поліетиленові пакети, що підштовхнуло використовувати багаторазові сумки. Данія зараз має один з найнижчих показників використання поліетиленових пакетів в Європі.

Одноразові поліетиленові пакети зустрічаються скрізь, тому що вони дешеві, легкі, міцні і гігієнічні, але вони є проблематичними, тому що вони виготовляються з невідновлюваних ресурсів і не можуть бути перероблені.

Один поліетиленовий пакет може розкладатися 500 років або більше. Вчені підрахували, що на кожну квадратну милю океану припадає близько 46 тисяч шматків пластику, плаваючого в ньому. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: