Кіпр попросив зробити турецьку мову офіційною мовою ЄС

Субота, 27 лютого 2016, 10:10

Кіпр звернувся до головуючих в Раді ЄС Нідерландів з проханням зробити турецьку мову офіційною мовою ЄС.

Про це йдеться у листі президента Кіпру Нікоса Анастасіадеса, який бачило видання Euobserver.

Лист був направлений ще 17 лютого главі МЗС Нідерландів Берту Кундерсу та генеральному секретарю Ради ЄС Єппе Транхольм-Міккельсену.

"Я пишу, щоб повідомити вам про рішення мого уряду активно домагатися введення турецької мови в якості офіційної мови Європейського Союзу", - заявив президент Кіпру у листі.

"З огляду на можливість врегулювання кіпрської проблеми… з огляду на воз'єднання Кіпру настав час почати підготовку для використання Євросоюзом турецької мови в якості офіційної", - наголосив Анастасіадес.

Він зазначив, що Кіпр вже подавав таку заявку в ході своїх переговорів щодо вступу в ЄС в 2002 році.

Однак тоді в ЄС рекомендували не наполягати на цій вимозі з огляду на обмежений практичний ефект такого нововведення і значні витрати.

Представник Нідерландів розповів виданню, що Гаага "вивчить зміст прохання і вирішить, якими будуть подальші кроки". Він також додав, що для регулювання мовного режиму потрібна одностайність серед членів ЄС.

За словами представника Туреччини, рішення Кіпру є "дуже важливим, дуже позитивним жестом" для мирних переговорів щодо об'єднання Кіпру і для відносинт Туреччини та ЄС загалом.

Кіпр був розділений з 1974 року, коли турецькі війська захопили північну частину країни у відповідь на орієнтований на Афіни переворот.

Наразі, 24 мови рівноправно використовуються та визнані офіційними мовами Європейського Союзу

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.