В Ірландії правляча коаліція визнала поразку на парламентських виборах

Неділя, 28 лютого 2016, 09:53

Нинішній премʼєр-міністр Ірландії Енда Кенні визнав, що правляча коаліція зазнал поразки виборах до парламенту країни.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

В інтерв'ю телекомпанії RTE Енда Кенні заявив про виборці вирішили не підтримувати нині діючу коаліцію у складі партій "Фіне гел" ("Об'єднана Ірландія") і Лейбористської партії.

"Населення ясно вирішило не переобирати цей уряд", - підкреслив він.

За опитуваннями, проведеними RTE і газетою Irish Times, правоцентристська партія "Фіне гел" на чолі з Ендою Кенні опустилася з 36,1 відсотка у 2011 році відповідно до 24,8 або 26,1 відсотка в результаті нинішніх виборів.

Її партнер по коаліції - Лейбористська партія Ірландії - після 19,5 відсотка голосів у 2011 році за результатами цих виборів набрала лише відповідно 7,4 або 7,8 відсотка.

Таким чином, разом ці партії можуть отримати лише від 55 до 68 мандатів у парламенті з 158 місць, і не будуть мати більшості у 80 мандатів.

В той же час, консервативна партія "Фіанна фойл" ("Солдати удачі"), котра правила в Ірландії протягом багатьох років, але відсторонена від влади у 2011 році через фінансову кризу, нині, згідно з прогнозами, поліпшила показники на 5,5 відсотка, отримавши від 21,8 до 22,9 відсотка голосів.

Націоналістична партія "Шинн фей"н ("Ми самі"), зібрала від 14,9 до 16 відсотків голосів виборців. Однак і "Фіне гел" і "Фіанна фойл" виключили можливість коаліції з "Шинн фейн", оскільки ця партія категорично відкидає курс жорсткої економії.

Раніше повідомлялося, що основні екзит-поли на виборах в Ірландії показують, що партія прем’єр-міністра Енди Кенні здобула найбільше підтримки, водночас може не отримати більшості в парламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.