Бельгія від корупції втрачає до 4 млрд євро на рік – ЗМІ

П'ятниця, 5 лютого 2016, 11:02

Втрати Бельгії від корупції минулого року становили приблизно 4 млрд євро, що дещо менше показників попереднього року.

Такі цифри наводить видання Het Laatste Nieuws.

За інформацією видання, саме в таку суму можна оцінити втрати країни від корупції у сфері держзакупівель.

Розслідування показало, що подекуди вартість робіт, послуг, товарів завищена на 20%, що довозляє чиновникам на декілької рівнях брати "відкати" за ухвалення "правильного рішення".

"У Бельгії щорічно виділяється до 20 млрд євро на державні закупівлі. Двадцять відсотків від цієї суми йде в кишені корумпованих чиновників і шахрайських компаній", – відзначається у повідомленні видання.

Достовірність такої статистики підтвердив виданню і Поль Мелеманс, який до кінця 2015 року очолював наглядову раду Центрального офісу з боротьби з корупцією.

Мелеманс відзначає, що "корупція залишається серйозним викликом, не дивлячись на незначне зниження рівня хабарнитцва у великих проектах".

Так, відзначає видання, за даними Transparency International, у глобальному рейтингу корупції Бельгія набрала 77 зі 100 балів, при цьому 100 балів – це практично чиста від корупції країна.

"Як і в інших європейських країнах, індекс корупції в нашій країні протягом останні п'ять років не сильно знизився ", – відзначає видання.

За результатами розслідування, найбільш корумпованою сферою в Бельгії є будівництво соціальних (державних) об'єктів, зокрема, житла для знедолених. Журналісти наголошують, що хабарництво і різні форми "конфліктів інтересів" дуже поширені серед дрібних чиновників королівства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.