У Польщі в 2012 році знищили частину секретних документів про катастрофу Ту-154М

Понеділок, 8 лютого 2016, 08:43

Польські журналісти оприлюднили протокол знищення секретних документів від 10 квітня 2010 року. Мова йде про 400 сторінках "Журналу дій Чергових операційних сил Збройних сил Польщі" з дня Смоленської катастрофи.

Про це повідомляє Радіо Польща.

З протоколу випливає, що рішення про знищення було прийнято 1 грудня 2011 року, а остаточне знищення було здійснено 27 лютого 2012 року "шляхом механічного подрібнення в промислових шредерах" в Центральному пункті знищення документів.  Оприлюднений журналістами протокол ніким не підписаний.

Справжність протоколу підтвердив прес-секретар Міноборони Бартломей Місевич. "Це протокол, що містить інформацію, про яку раніше говорив міністр оборони Антоні Мацеревич. Це фрагмент матеріалу, який міністр передав підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи", - сказав він.

Прес-секретар відомства зазначив, що в понеділок, 8 лютого міністр оборони має намір направити до прокуратури запит щодо знищення документів.

За його словами, міністр хоче з'ясувати носили ці дії злочинний характер. Місевич також повідомив, що на даний момент не відомо, яку інформацію містили знищені документи. 

Як повідомлялося, у Польщі відновили слідство у справі Смоленської катастрофи

10 квітня 2010 року в катастрофі Ту-154 у Смоленську загинуло 96 осіб, серед яких президент Польщі Лех Качиньський з дружиною, керівники всіх родів військ, начальник генерального штабу, представники Сейму і Сенату, канцелярії президента, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качаровский, представники вищого військового командування, політичних партій, громадські та релігійні діячі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.