РФ просить визнати некомпетентним арбітраж Гааги, що присудив $50 млрд ЮКОСу

Вівторок, 9 лютого 2016, 13:32

Російська сторона просить визнати, що гаазький арбітраж, який раніше присудив $50 млрд екс-акціонерам ЮКОСа, не мав належної для цього компетенції, і на цій підставі анулювати його рішення.

Про це повідомляє РИА "Новости".

Росія пояснює свою вимогу тим, що договір до Енергетичної хартії ніколи не був схвалений російським парламентом.

"Російська Федерація, безсумнівно, є лише стороною-підписантом, але не пов'язаною контрактом", — пояснив партнер юридичної компанії Hanotiau & Van Den Berg's Альберт Ян ван ден Берг, який представляє Росію в міжнародних процесах у справі ЮКОСа.

Крім того, російська сторона стверджує, що частки екс-співвласників ЮКОСа, власне, не є інвестиціями, що потрапляють під захист Енергетичної хартії. Хоча компанії і зареєстровані в країнах, які ратифікували договір, однак фактично підконтрольні Росії: інвестиції, як вважають у Москві, зроблені через підставні фірми і в порушення російського законодавства. Таким чином, відповідно до позиції Росії, спір повинен вирішуватися як внутрішньоросійський.

В цілому Росія подала в гаазький суд три клопотання, що відповідає числу позивачів, які домагаються від Москви компенсації. Це кіпрський офшор Hulley Enterprises Limited, також зареєстрована на Кіпрі компанія Veteran Petroleum та офшор з острова Мен Yukos Universal Limited. Всі вони пов'язані з Group Menatep Limited (GML) і разом контролювали близько 70,5% ЮКОСа.

9 лютого суд Гааги почав розгляд скарги Росії на стягнення $50 млрд у справі ЮКОСа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.