"Венеціанка" вимагає у РФ змінити закон, що дозволяє не виконувати рішення ЄСПЛ

П'ятниця, 11 березня 2016, 19:35

Венеціанська комісія визначила, що надання можливості Конституційному суду оголошувати міжнародні рішення, в тому числі рішення Європейського суду з прав людини такими, що не підлягають виконанню є несумісним з міжнародно-правовими зобов'язаннями Росії.

Про це йдеться в проміжній думці Венеціанської комісії, повідомили "Європейській правді" в прес-службі Ради Європи.

"Оскільки таке розширення прав і можливостей (Конституційного суду) може привести до невиконання міжнародних рішень, в російське законодавство про Конституційний суд повинні бути внесені зміни", - йдеться у думці.

Експерти Венеціанської комісії наголосили, що нездатність Конституційного суду усунути протиріччя між Конституцією і міжнародними рішеннями не звільняє державу від обов'язку забезпечення дотримання міжнародних рішень.

Замість того, щоб приймати односторонні рішення, РФ має вдатися до діалогу з Радою Європи, адже діалог в ряді країн вже допоміг усунути протиріччя між національним законодавством і ЄСПЛ.

В Раді Європи наголосили, що ця оцінка комісії є проміжною, оскільки з грудня по березень російська влада не змогла організувати зустрічі з доповідачами.

В грудні 2015 року в РФ набув чинності закон про можливості визнавати нездійсненними рішення міжнародних судів, в першу чергу, ЄСПЛ, якщо вони суперечать конституції РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: