Міністр оборони Польщі: у липні ми станемо повноправним членом НАТО

Субота, 12 березня 2016, 10:11

На заході з нагоди 17-ої річниці вступу Польщі до НАТО міністр оборони Антоні Мацеревич зазначив, що в липні "раз і назавжди зміниться характер присутності Польщі в альянсі".

Про це повідомляє Радио Польша.

"Польща стоїть на порозі великої зміни, якою є перехід від політичної участі в НАТО до повноправного членства", - заявив він.

Міністр підкреслив, що вирішив організувати урочистий захід, оскільки "це рік, коли у Польщі відбудеться найважливіша подія вільного світу - саміт НАТО у Варшаві".

"Саміт НАТО у Варшаві, як ми сподіваємося, і до чого ми прагнемо - раз і назавжди змінить характер присутності Польщі в НАТО. Він закінчить довгий шлях і зробить Польщу та інші країни Східної та Центральної Європи повноправними членами НАТО", - зазначив глава Міноборони Польщі.

За словами Мацеревича, це відбувається в момент величезного цивілізаційного і геополітичного виклику, перед обличчям якого знаходиться світ. Міністр згадав слова президента Росії Володимира Путіна, який у серпні 2009 року заявив, що Москва хоче змінити політичне співвідношення в Європі, замінивши його договорами Росії з окремими країнами.

"Ці слова були сказані через рік після агресії в Грузії і за півроку до смерті всієї польської еліти під Смоленськом. Важко припустити, що світ не побачив це застереження, навіть якщо мовчить про нього", - підкреслив Антоні Мацеревич.

Він також звернув увагу на інші події - агресію Росії в Україні, смерть пасажирів малазійського літака, втручання Росії в сирійський конфлікт, а також на "майже апокаліптичний образ Європи, залитої народами" з Близького Сходу та Африки.

"Це та ситуація, перед обличчям якої ми сьогодні знаходимося. У цій ситуації Польща виконає всі союзницькі зобов'язання. Я хочу це однозначно підтвердити", - зазначив глава Міноборони Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.