Фіцо напевно залишиться премʼєром Словаччини на третій термін – ЗМІ

Неділя, 13 березня 2016, 16:04

Лідер соціал-демократичної партії Словаччини Smer-SD Роберт Фіцо найбільш ймовірно залишиться премʼєр-міністром країни на найближчі чотири роки.

Про це пише Aktuality.

Видання відзначає, що наразі для того, чи буде сформована нова коаліція у парламенті має бути ухвалене позитивне рішення щодо участі в коаліції з боку партії #Sieť, якій Фіцо направив запрошення до переговорів.

Відповідне рішення, як очікується, має бути ухвалене 13 березня на засіданні президії партії.

При цьому видання відзначає, що соціалісти (Smer-SD) вже здобули підтримку Словацької національної партії партії (SNS) і поміркованої партії угорської меншини Most-Hid. 

В той же час одни з лідерів партії #Sieť Андрей Грнчар в коментарі для Aktuality заявив, що на даний момент рішення президії партії очікується на початку наступного тижня.

Відомо, що наразі #Sieť не готова формувати коаліцію зі Smer-SD.

За словами Грнчара сьогодні будуть обговорювати всі можливі варіанти формування уряду.

Він також підкреслив, що його партія не прагне дострокових виборів. Грнчар зазначив, що особисто буде підтримувати рішення прийняяти запрошення від Фіцо до формування коаліції.

Про високу ймовірність завершення формування нової парламентської коаліції у Словаччині пише і AFP, яке теж зазначає, що Фіцо, скоріш за все, залишиться прем'єром.

"Новий уряд буде створено Smer-SD, Most-Hid, SNS і партією  #Siet", – цитує агенція Яна Баранека з польсько-словацького аналітичного центру. 

Нагадємо, раніше повідомлялося, що голова партії SMER-SD, яка набрала найбільше голосів на парламентських виборах, Роберт Фіцо отримав від президента Андрея Кіски мандат на формування нового уряду.

Як повідомлялося, внаслідок парламентських виборів, що відбулися в Словаччині 5 березня, до парламенту країни пройшли відверто проросійські сили та популісти.

Зокрема, відверто проросійська політична сила "Народна партія Наша Словаччина" отримала понад 8% голосів виборців та, відповідно, 14 мандатів в парламенті.

Окрім того, до парламенту також пройшла популістська партія SME з 6,6% (11 мандатів).

Партія діючого прем’єра Роберта Фіцо SMER-SD отримала меншу підтримку, ніж передбачали опитування напередодні виборів. Зокрема, партія Фіцо набрала 28,3%, що дає їй змогу провести 49 депутатів до парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.