5 країн Шенгену видавали українцям більше 2/3 мультивіз, Словенія – 99,7%

Середа, 23 березня 2016, 14:27

За підсумками 2015 року частка багаторазових віз шенгенських, виданих в Україні, зросла з 52,4% до 56,8%.

Про це свідчить статистика Єврокомісії щодо роботи всіх консульств шенгенських держав, яка є в розпорядженні "Європейської правди".

Найпростіше українцям отримати багаторазову візу у консульстві Словенії. 99,7% з тих, кому словенці видали візу у 2015 році, отримали право багаторазового в’їзду до країн Шенгену.

Словенія вже багато років поспіль є лідером за цим показником, однак подорожі ця держава не є популярним туристичним або бізнес-напрямком і отримує небагато заявок – за минулий рік туди подавалися лише 5,6 тис. громадян. Рівень відмов в посольстві Словенії склав 4,5% - вище за середній показник.

На другому місці – Литва, яка є одним з найбільш дружніх до України консульств. 79,4% заявників отримали багаторазові візи. Рівень відмов – один з найнижчих, 1%

Третє місце – обійняла Польща, з середнім показником по всіх консульствах в Україні 72,2%. Водночас, різні консульства Польщі показали вкрай суперечливу практику.

Відсоток мультивіз тут коливається від 45% в Одесі до 79,7% у Вінниці. При цьому розбіжність у рівні відмов ще більша - від 1,4% до 12%. Варто зазначити, що показники мультивіз у 2014 році в різних консульствах Польщі відрізнялися ще більше – від 26 до 83% (лідер та антилідер - незмінні).

Натомість Словаччина, яка має консульства у Києві та Ужгороді, показує рівномірну візову практику (71,3% та 71,8% мультивіз, 2,9% та 3% відмов). Ця країна обійняла четверте місце за часткою багаторазових віз.

Замикають п’ятірку Нідерланди з показником у 69,8% мультивіз.

Як повідомляла ЄвроПравда, за статистикою, в 2015 році українці рідше подавалися на Шенген, ніж роком раніше.

Також відомо, що в 2015 різко зріс рівень відмов українцям у оформленні віз. Зокрема, польське консульство у Вінниці відмовило 12% аплікантів. Ще 7 дипустанов мають рівень відмов вищий за 5%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.