У Латвії 22 серпня судитимуть росіян, що проникли на військову базу

Понеділок, 28 березня 2016, 16:36

Латвійська прокуратура передала Ризькому районному суду кримінальну справу про проникнення громадян Росії Олександра Куркіна та Андрія Попко на військову базу в Адажі минулого літа.

Про це повідомляє видання Delfi.

Розгляд справи призначено на 22 серпня.

Куркін і Попко звинувачуються в хуліганстві, їм загрожує позбавлення волі строком до п'яти років, примусові роботи або грошовий штраф. Лідеру латвійської партії "За рідну мову!" Володимиру Ліндерману інкримінують "підтримку хуліганства".

Адвокат росіян Імма Янсоне розповів, що його підопічні як  і раніше знаходяться під підпискою про невиїзд і живуть в квартирі, наданій посольством Росії. Працювати в Латвії Куркін і Попко не мають права, і вони проводять час за читанням, в інтернеті і в поїздках по Латвії. Харчування забезпечують їм близькі.

Прокуратура запропонувала домовитися про покарання, але захист не погодився, оскільки не вбачає в інциденті ознак хуліганства. Росіяни визнають свої дії, але вважають, що вчинили адміністративне правопорушення.

Як повідомлялося, під час досудового розслідування встановлено, що громадяни Росії, провівши попередню підготовку, проникли на військовий об'єкт національних збройних сил у Адажі. Також були отримані докази, що сприяння у плануванні і підготовці проникнення їм надавав житель Латвії. Справу раніше було перекваліфіковано зі шпигунства і спроби терористичної діяльності у хуліганство.

Відповідальність за проникнення росіян на базу в Адажі взяла на себе партія "Інша Росія". Інцидент стався під час міжнародних навчань НАТО Saber Strike-2015.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.