Євродепутати обурилися з приводу кораблів ВМФ Росії в іспанському порту Сеута

Середа, 30 березня 2016, 10:32

Депутати Європарламенту звернулися до верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні через російські військові кораблі, які заходять в іспанський порт Сеута.

Про це йдеться у статті іспанського видання El Pais.

Серед тих, хто надіслав звернення депутатів – націоналісти з Каталонії і Фландрії, а також представники Польщі і прибалтійських республік.

Євродепутати стверджують, що візити російських кораблів у Сеуту "відіграють основну роль в забезпеченні російських військ в Україні" і можуть порушувати режим санкцій.

Сеута - невеликий полуанклав Іспанії на північному узбережжі Марокко, прямо навпроти Гібралтару. За даними видання, з 2011 року в Сеуту заходили понад 50 суден ВМФ Росії для відпочинку екіпажу і дозаправки.

"Це перетворило іспанський порт в головну базу ВМФ Росії в західному Середземномор'ї", - зазначає видання.

З протилежного боку моря у ВМФ Росії є база в сирійському порту Тартус. Російські кораблі також швартувалися на Мальті і в Греції.

Джерела газети в дипломатичних колах зазначають, що ці операції не порушують санкцій, введених відносно Росії, і Іспанія не отримала жодної скарги від своїх партнерів і союзників в ЄС і НАТО.

"Візити кораблів пов'язані лише з плаванням судів, але ніяк не з військовою діяльністю, будь то навчання або що-небудь інше", – сказав один зі співрозмовників.

За даними портового управління Сеути, в 2014 році висадилися близько 2300 російських моряків.

За інформацією видання, за зверненням євродепутатів стоїть американський центр стратегічних досліджень Heritage Foundation.

"Ініціатори звернення є прихильниками присутності Британії на Гібралтарі і звинувачують Іспанію в лицемірстві, оскільки вона дозволяє російським кораблям заходити в Сеуту, але при цьому не дозволяє кораблям НАТО прямий прохід між цим полуанклавом та іспанськими портами. Адміністрація і Конгрес США хочуть чинити тиск на Іспанію, щоб припинити поведінку, яка кваліфікується як "неприйнятна", – наголошується в статті.

Співробітники Heritage вважають, що російські кораблі можуть шпигувати за Гібралтаром. Навпаки, іспанські експерти запевняють, що Сеута перетворилася на зручний пункт для спостережень за станом російського флоту.

У статті наголошується, що Іспанія скрупульозно дотримується санкції ЄС, але в іншому прагне зберегти відносини з Росією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.