МЗС вітає рішення Комітету міністрів Ради Європи із закликом звільнити Савченко

Четвер, 31 березня 2016, 17:36

МЗС України вітає рішення Комітету міністрів Ради Європи у справі української льотчиці Надії Савченко, в якому міститься заклик до Росії негайно та без будь-яких умов звільнити її.

Про це йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства.

"Міністерство закордонних справ України вітає рішення Комітету міністрів Ради Європи щодо незаконного судового процесу над Надією Савченко, ухвалене 30 березня цього року. Розглядаємо його як важливий жест солідарності цієї міжнародної організації та її держав-членів з українським народом і потужний сигнал на підтримку українських політичних в’язнів в цілому", - підкреслюється в повідомленні.

В МЗС зазначають, що незаконне утримання Савченко та вирок, винесений у її справі 22 березня, викликали обґрунтоване занепокоєння Комітету міністрів, оскільки вони суперечать фундаментальним засадам Ради Європи: верховенству права, захисту прав людини і демократії.

Крім того, Комітет міністрів Ради Європи висловив занепокоєння станом здоров’я Савченко, який суттєво погіршився внаслідок тривалого протестного голодування, і закликав російську владу надати доступ до неї команді лікарів, яким українка довіряє, а також її рідним і близьким.

МЗС України приєднується до цього заклику і вимагає від Російської Федерації невідкладно надати дозвіл на відвідання Савченко кваліфікованими українськими лікарями або іноземними медиками на її вибір.

Також в МЗС зазначають, що в рішенні Комітету міністрів Ради Європи міститься чіткий заклик до російської сторони негайно та без будь-яких умов звільнити Савченко з гуманітарних міркувань та відповідно до Пакету заходів з виконання Мінських домовленостей. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.