Північні країни посилюють співпрацю у сфері безпеки через дії РФ в Україні

Четвер, 31 березня 2016, 19:12

Північні країни домовилися посилити співпрацю у сфері безпеки,встановити захищені канали зв’язку і обмінюватися радіолокаційними зображеннями.

Про це йшлося на зустрічі міністрів оборони Данії, Швеції, Фінляндії, Ісландії та Норвегії, повідомляє Euobserver.

"Після анексії Криму ситуація різко змінилася" - наголосила міністр оборони Норвегії Іне Еріксен Сорейде.

"Цікавим у військовій співпраці північних країн є те, що ця сфера є спільним полем для дискусій між країнами, які не є членами НАТО і членами альянсу, країнами, що не входять до ЄС і його членами", - зазначила вона.

Міністр розповіла, що захищені канали зв’язку між міністрами оборони північних країн і штабами будуть готові в червні або липні.

Міністри оборони країн Північної Європи також домовилися обмінюватися радіолокаційними зображеннями в майбутньому, але цей план в очікуванні подальшого обговорення щодо більш широкого поширення секретної інформації союзникам.

Так, наприклад, фінські радари охоплюють великі області Росії. Питання полягає в тому, чи може така інформація бути розділена між іншими країнами НАТО, включно з Туреччиною. Те ж саме стосується і передачі Швеції, яка не є членом НАТО, інформації з радарів Альянсу.

Як зазначається, жоден з міністрів під час зустрічі у Копенгагені відкрито не говорив про побоювання російської агресії.

"Ми обговорили ситуацію в регіоні Балтійського моря і наголосили на важливості прозорості військових навчань Росії і її активності в регіоні", - сказав міністр оборони Швеції Пітер Гультквіст.

"Ми засуджуємо анексію Криму, що суперечить міжнародному праву, і ми стурбовані тим, що конфлікт на Сході України триває. Україна не далеко. Те, що сталося в Криму глибоко змінило європейський порядок безпеки", - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: