У Сирії проходять парламентські вибори у контрольованих Асадом регіонах

Середа, 13 квітня 2016, 12:21

У Сирії сьогодні проходять парламентські вибори. Виборчі дільниці відкрилися в регіонах, які знаходяться під контролем президента Башара Асада. Опоненти режиму вважають вибори нелегітимними.

Про це повідомляє AFP.

Виборчі дільниці відкрилися о 7:00 в районах, що знаходяться під контролем сирійського уряду - близько третини території країни, де приживає близько 60 відсотків населення, і будуть залишатися відкритим протягом 12 годин, якщо виборча комісія не вирішить продовжити їхню роботу "через велику кількість людей".

Як зазначає Associated Press, вибори, в яких вперше дозволено голосувати військовослужбовцям,  проходять в 12 з 14 провінцій Сирії.

Вибори не проходять у північній провінції Ракка, яка знаходиться під контролем угруповання "Ісламська держава", і північно-західній провінції Ідліб, яку частково контролює "Фронт ан-Нусра", пов’язана з "Аль-Каїдою", а також повстанські угруповання.

У виборах беруть участь кілька партій, протее, як очікується, партія Асада "Баас" збереже контроль над парламентом.

Голосування збігається з початком другого раунду мирних переговорах в Женеві за посередництва ООН, спрямованих на припинення п'ятирічного конфлікту. Основним каменем спотикання у цих переговорах є політичне майбутнє Асада.

Парламентські вибори в Сирії проводяться кожні чотири роки, і Дамаск каже, що голосування - конституційне і воно відокремлене від мирних переговорів в Женеві.

Але опозиція заявляє, що вибори негативно впливають на проведення переговори на тлі нового наступу сирійських військ, яке загрожує хиткому перемир'ю, оголошеному кілька тижнів тому.

У Держдепартаменті США вже заявили, що вибори не відображають волю всього сирійського народу і є передчасними.

"Ми розглядаємо ці вибори як незаконні в тому сенсі, що вони не відображають волю сирійського народу. Зараз в Женеві тривають переговори, щоб намітити політичний перехід, який ми вважаємо остаточним рішенням конфлікту в Сирії. Тож проведення парламентських виборів зараз, враховуючи нинішні обставини, з огляду на умови в країні, ми вважаємо в кращому випадку передчасним", - сказав речник Держдепу Марк Тонер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.