Президент Македонії зупинив справу про прослуховування, ЄС обурюється

Середа, 13 квітня 2016, 14:54

Президент Македонії Георге Іванов підписав указ про помилування політиків, замішаних у великому корупційному скандалі, який спровокував політичну кризу в країні. Це рішення викликало незадоволення опозиції та чиновників ЄС.

Про це повідомляє ВВС.

Він також розпорядився припинити слідство у справі про перевищення повноважень проти чиновників, про яких стало відомо із записів розмов, заявивши, що хоче "покласти кінець агонії" напередодні дострокових виборів у червні.

У телезверненні Іванов заявив, що він діяв, щоб відстоювати національні інтереси".

"Я вирішив покласти край мукам і, образно кажучи, розрубати вузол", - сказав він, не називаючи при цьому політиків поіменно.

Лідер опозиції Зоран Заєв сказав, що цей крок був незаконним, закликавши людей вийти на протести в столиці Скоп'є. Натовп з кількох сотень людей пізніше зібрався біля будівлі прокуратури.

Тим часом комісар з питань розширення ЄС Йоганнес Ган заявив: "Дії президента Іванова не відповідають моєму розумінню влади закону".

Ган додав, що цей крок македонського президента ставить під загрозу плани Македонії на вступ до ЄС.

В лютому 2015 року лідер македонської опозиції Зоран Заєв оприлюднив записи розмов низки міністрів, з яких, серед іншого, випливає, що результати парламентських виборів в країні в квітні 2014 року були сфальсифіковані, а також, що представники влади покривають якесь вбивство.

Уряд Македонії заперечує звинувачення на свою адресу і звинувачує Заєва в прагненні дестабілізувати балканську націю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.