Іран похизувався на параді новими комплексами С-300 з Росії

Фото
Понеділок, 18 квітня 2016, 14:42

Іран продемонстрував систему протиповітряної оборони С-300, придбані у Росії, під час щорічного параду на честь Дня армії в неділю.

Про це повідомляє AFP.

Іран наполягає, що система необхідна, щоб захистити себе від загрози нападу, у тому числі від можливих бомбардувань ядерних об'єктів, і С-300 дозволить завчасного виявити наближення літака.

Виступаючи на параді, президент Хасан Роухані заявив, що плани Ірану з модернізації свого військового потенціалу носять оборонний характер, натякаючи на конфлікти на Близькому Сході.

"Наші військові, політичні та економічні сили не спрямовані проти сусідніх країн і країн ісламського світу. Коли Багдаду загрожували терористи, Іран відповів на заклик народу, армії і іракського уряду, щоб захистити Багдад і святі місця", - сказав він, маючи на увазі сплеск активності джихадистів "Ісламської держави" в червні 2014 року.

Ті ж заходи були вжиті в Сирії, де Іран підтримує президента Сирії Башара Асада військовою та фінансовою допомогою, додав він.

Росія поставила першу частину системи протиракетної оборони С-300 до Ірану минулого тижня. Ізраїль і США вважають продаж цих систем як засіб для Росії зберегти вплив на Близькому Сході.

Росія і Іран уклали контракт на поставку С-300 вартістю близько 900 мільйонів доларів в 2007 році. У 2010 році РФ скасувала контракт під тиском з боку Заходу.

Після досягнення проміжної угоди щодо ядерної програми Ірану президент Росії Володимир Путін у квітні 2015 року підписав указ, який знімає заборону на постачання цих комплексів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.