Глава МЗС Польщі закликав ЄС до дискусії про майбутнє Східного партнерства

Понеділок, 18 квітня 2016, 16:38

Європейський Союз повинен обміркувати, як далі формуватиме програму Східне партнерство, яка ка охоплює шість країн з різними статусами.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС, повідомляє Польське радіо.

Програма співробітництва та інтеграції зв'язків ЄС з шістьма сусідами, є однією з тем зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі. У шістку країн, які охоплює проект, входять Україна, Грузія і Молдова, що підписали угоди про асоціацію, а також Білорусь, Вірменія і Азербайджан.

"Нам треба подумати, що зробити з шістьома державами, статус яких є дуже різним. Три держави підписали угоди про асоціацію з ЄС, вони поволі вводяться в дію. А ще три – у тимчасовій непевності. Ми повинні вирішити, чи цю програму поділити, чи зберегти, але індивідуально для кожного учасника запропонувати якусь програму співробітництва", - сказав Ващиковський.

Очільник польського МЗС додав, що при нагоді сьогоднішньої зустрічі він очікуватиме пояснень представника Нідерландів на тему референдуму, в якому більшість громадян висловилася проти ратифікації Угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

"Ми повинні їх питати, чому це так, що в країні, яка виконує президентську роль (в Європейському Союзі, - ред.) трапляється така незручність. Якщо ми розмовляємо в Європі про солідарність, то ми всі повинні бути солідарними. Рішення про асоціацію з Україною прийнято і його реалізують – так Україна, як і багато європейських установ та держав. Отже, європейська солідарність зобов’язує всі сторони", – сказав він. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.