Антитерористичний закон Німеччини визнали частково неконституційним

Середа, 20 квітня 2016, 18:06

Широкі повноваження німецького Федерального управління кримінальної поліції Німеччини у межах антитерористичного закону від 2008-го року є частково неконституційними.

Таке рішення ухвалив Конституційний суд ФРН, повідомляє Deutsche Welle.

Таким чином, закон про кримінальну поліцію до кінця червня 2018 року має бути ґрунтовно допрацьований. До того часу положення, про які йдеться, мають застосовуватися лише з обмеженнями.

Для запобігання терористичним нападам німецькі слідчі з 2009 року, серед іншого, мають право прослуховувати квартири та вести відеоспостереження.

Реформований закон про кримінальну поліцію також робить можливим застосування спеціально розробленого програмного забезпечення, яке зчитує дані, наприклад про листування, чат з жорсткого диску підозрюваної в тероризмі особи.

За словами заступника голови суду, хоча така норма загалом і відповідає основоположним правам, однак конкретне формулювання повноважень законодавчим органом у багатьох відношеннях є недостатнім. Правоохоронці ж вдавались до "непропорційного втручання", додав він.

Раніше на захист закону у його нинішньому вигляді виступав міністр внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр. Він вказував на те, що закон допоміг запобігти низці диверсій, а кількість осіб, що перебувають під спостереженням служб безпеки, є дуже невеликою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.