ЄС: Туреччина не виконала більше половини умов для безвізового режиму

Четвер, 21 квітня 2016, 15:27

Туреччина виконала менше половини вимог, необхідних для безвізового режиму, при цьому лишається всього 10 днів до крайнього терміну задоволення цих вимог.

Про це заявила глава департаменту Єврокомісії з міграції і внутрішніх справ Марта Циган у Європарламенті, повідомляє Reuters.

За її словами, виконаними або частково виконаними Анкарою є 35 з 72 вимог, необхідних для безвізового режиму.

"Турецька влада виразно прискорила здійснення адміністративних і правових реформ, що дозволяють їм виконувати вимоги," сказала вона.

В ході слухань євродепутати наполягали щоб надавати Туреччині безвізовий режим лише за умови повної відповідності всім критеріям. Деякі євро парламентарі розкритикували міграційну угоду з Анкарою у контексті прав людини.

"Я особисто дуже підтримую лібералізацію візового режиму з Туреччиною і багатьма іншими країнами. Але ми тут змішуємо різні речі. У нас є угода про міграцію з Туреччиною і у когось дійсно складається враження, що ми себе тут трохи продаємо," – заявила голландський євро депутат Софія ін 'т Вельд.

Марта Циган зазначила, що діалог з візової лібералізації став добрим інструментом, щоб покращити стандарти безпеки документів, організації міграції, громадського порядку та основних прав.

Вона наголосила, що відставання у розгляді Туреччиною 140 тисяч клопотань про притулок має бути значно скорочене і підкреслила необхідність інтеграції ромів.

Як повідомлялося, Єврокомісія у травні може подати законодавчу ініціативу в Європарламент і Раду ЄС щодо надання Туреччині безвізового режиму з Євросоюзом.

Раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Євросоюз не має наміру пом'якшувати вимоги до Туреччини для запровадження безвізового режиму.

Нагадаємо, 18 березня Туреччина та ЄС уклали угоду, метою якої є скорочення потоку біженців до Європи.

Згідно з умовами угоди, зокрема, за кожного повернутого шукача притулку ЄС зобов'язався прийняти одного сирійського біженця, який перебуває у Туреччині, однак не більше 72 тисяч, яких перерозподілять серед усіх країн ЄС.

ЄС також пообіцяв збільшити фінансову допомогу Туреччині та прискорити запровадження безвізового режиму з країною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.