Екс-лідери Польщі звинуватили нинішній уряд в узурпації влади

Понеділок, 25 квітня 2016, 14:12

Нинішній уряд Польщі, сформований консервативною партією "Право і справедливість", руйнує засади демократії і узурпує владу.

Про це йдеться у відкритому листі до польського уряду, під яким підписалися три колишніх польських президенти та інші відомі державні діячі Польщі, повідомляє Gazeta Wyborcza.

Під зверненням підписалися екс-президент Лех Валенса, Александр Квасневський і Броніслав Коморовський, колишній міністр закордонних справ Радослав Сікорський, а також Анджей Олеховський і легендарні лідери "Солідарності" Богдан Ліс, Владислав Фрасинюк, Єжи Стемпень.

На початку свого листа колишні політичні лідери Польщі звертають увагу на конституційну кризу, яка виникла через конфлікт уряду "ПіС" із конституційним судом.

"Суперечка навколо Конституційного суду реально загрожує обмеженням права членства в Європейському Союзі. Антиєвропейські та ксенофобські висловлювання і дії правлячих політиків підривають цілісність ЄС, працюють на користь інтересів імперіалістичної Росії", - відзначається у зверненні.

"Спроба ПіСу встановити власні порядки є узурпацією влади. Ми закликаємо політиків правлячого табору: якщо для вас демократія щось значить, то не руйнуйте її в Польщі", – продовжують автори листа.

Автори звернення також закликали нинішню владу до "визнання і поваги, гідного ставлення до суддів Конституційного суду…"

Також політичні лідери Польщі закликали до співпраці опозицію та владу, щоб, зрештою, "захистити основи правової держави та громадянські свободи".

Нагадаємо, у квітні цього року Європарламент закликав Польщу поважати принципи верховенства права.

Як відомо, Єврокомісія розпочала безпрецедентне розслідування спірних реформ конституційного суду та посилення контролю за суспільними ЗМІ в Польщі у січні 2016 року.

Раніше повідомлялося, що "Венеціанка" розкритикувала польський закон про Конституційний суд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.