Міжнародні спостерігачі нарікають на упередженість ЗМІ на виборах у Сербії

Понеділок, 25 квітня 2016, 16:57

Міжнародні спостерігачі відзначили добру організацію дострокових парламентських виборів у Сербії, однак нарікають на упередженість ЗМІ під час кампанії.

Про це йдеться у звіті спостерігачів Парламентської асамблеї Ради Європи.

Делегацію ПАРЄ на виборах у Сербії очолював Володимир Ар’єв.

Спостерігачі відзначили, що день виборів був дуже спокійний, а сам виборчий процес – дуже добре організованим.

"Вибори не обмежуються самим днем голосування і з огляду на кампанію можна сказати, що учасники змагалися відкрито, але є певні занепокоєння: по-перше, зловживання перевагами з боку співробітників, які обіймають адміністративні посади; по-друге, висвітлення в ЗМІ, що було сприятливим для правлячих партій; по-третє, відсутність повної прозорості партій і фінансування виборчої кампанії", - сказав Ар'єв.

Він наголосив, що Сербія повинна поліпшити свою виборчу правову базу в тісній співпраці з Радою Європи і Венеціанською комісією, шляхом виконання рекомендацій її юридичних висновків.

У Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ), що теж спостерігало за виборами, нарікають на те, що ряд рекомендацій БДІПЛ та Венеціанської комісії лишаються невирішеними Сербією.

Основні недоліки включають недостатні правила про реєстрацію кандидатів, неефективні заходи щодо запобігання неправомірному використанню державних ресурсів для передвиборної кампанії, недостатнє регулювання фінансування виборчих кампаній, недоліки у вирішенні спорів, відсутність штрафів за певні порушення, а також відсутність положень щодо спостереження за виборами, заявили спостерігачі.

Як повідомлялося, на виборах у Сербії перемогла проєвропейська партія чинного прем'єра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.