Греція вимагає пояснень МВФ через інформацію у WikiLeaks

Неділя, 3 квітня 2016, 12:27

Греція зажадала пояснень від Міжнародного валютного фонду після того, як у ЗМІ просочилася стенограма розмови керівників МВФ, де вони обговорюють тактику, як змусити європейських кредиторів погодитися на пропозицію щодо полегшення тягаря заборгованості.

Про це повідомляє Reuters.

Сайт WikiLeaks опублікував стенограму, яка нібито містить розмову трьох високопоставлених чиновників МВФ від 19 березня, під час якої обговорюють тактику, щоб застосувати тиск на Грецію, Німеччину та ЄС для досягнення угоди в квітні.

Чиновники обговорюють варіант, що фонд не братиме участі у третій програмі порятунку Греції і цим змусить кредиторів ЄС, особливо Німеччину, домовитися про списання частини боргів перед червневим референдумом у Британії.

"Уряд Греції просить МВФ пояснити, чи є створення умов для банкрутства Греції як раз перед референдумом офіційною позицією Фонду", - повідомила прес-секретар уряду.

Прес-секретар МВФ у Вашингтоні заявив, що фонд ніяк не коментуватиме "витік або не повинен звітувати про внутрішні обговорення", але додав, що МВФ вніс свою позицію публічно.

"Ми чітко вказали на те, що ми вважаємо необхідним для довгострокового вирішення економічних проблем Греції -  на шлях стійкого зростання Грецію поставить комплекс реформ, який супроводжуватиметься полегшенням тягаря заборгованості від європейських партнерів", - сказав співрозмовник агентства.

Наступного тижня кредитори ЄС та МВФ відновлять переговори в Афінах з метою укласти угоду, що відкриє додаткові позики та створить підґрунтя для переговорів про довгострокової реструктуризацію боргу.

Переговори вже двічі відкладали із січня через розбіжності серед кредиторів щодо розміру бюджетного дефіциту Греції до 2018 року, а також розбіжностей з Афінами про пенсійні реформи і управління проблемними кредитами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: