Військова доктрина Білорусі: розвиток відносин з ЄС і взаєморозуміння з НАТО

Понеділок, 4 квітня 2016, 15:26

Палата представників національних зборів Білорусі прийняла в першому читанні законопроект "Про затвердження Військової доктрини Республіки Білорусь". У ній, зокрема, відзначена зацікавленість у розвитку відносин з ЄС та взаєморозуміння з НАТО.

Про це повідомляє БелаПАН.

Міністр оборони Білорусі Андрій Равков, представляючи документ, заявив, що попередня доктрина діяла з 2002 року і виконала своє призначення, але вже не повністю відповідає сучасній реальності.

Нова військова доктрина, за його словами, враховує зміни військово-політичної обстановки навколо країни, розширення спектру джерел військових загроз країні, уточнює підходи щодо визначення військових небезпек для Білорусі.

"Сьогодні крім класичних форм застосування збройних сил типовим стало використання стратегії непрямих дій. Вона передбачає ведення військових дій чужими руками, масове залучення радикальних екстремістських і терористичних організацій, приватних військових кампаній, широке використання протестного потенціалу населення", - сказав Равков.

Крім того, зазначив він, в документі враховані всі можливі варіанти розв'язання агресії проти Білорусі, "в тому числі - на стадії внутрішнього збройного конфлікту, спровокованого ззовні за допомогою гібридних способів протиборства".

Равков також повідомив, що "поряд з розстановкою пріоритетів на союзницькі відносини" з Росією у військовій доктрині прописана зацікавленість у розвитку добросусідських і партнерських відносин з Євросоюзом, а також прагнення до відкритості і розвитку взаєморозуміння з НАТО.

"Основна ідея - ми відкриті для співпраці з усіма, але за умови дотримання національних інтересів Білорусі", - заявив міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.