Генсек НАТО закликав сторони дотримуватися перемир’я у Нагірному Карабасі

Вівторок, 5 квітня 2016, 20:57

Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав повідомлення про припинення військових дій у Нагірному Карабасі.

Про це йдеться у заяві генсека, опублікованій на сайті НАТО.

"Я закликаю сторони поважати угоду про припинення вогню, проявляти стриманість і не допустити нової ескалації", - заявив Столтенберг.

"Сторони під егідою співголів повинні повернутися за стіл переговорів і знайти всеосяжне врегулювання. Військового вирішення конфлікту не існує" - зазначив генсек, висловлюючи підтримку Мінській групі ОБСЄ.

Як повідомлялося, з 12.00 5 квітня бойові дії в Нагірному Карабаху призупинені за згодою сторін.

Нагадаємо, конфлікт у Нагірному Карабаху почався ще в 1980-ті роки у зв'язку з масовим рухом на підтримку ідеї перепідпорядкування Карабаху Вірменії.

Рух призвів до відтоку з регіону етнічних азербайджанців. Все це призвело до рішення радянської влади у січні 1989 року ввести в регіоні пряме управління з утворенням Комітету особливого управління Нагірно-Карабаською автономною областю.

У відповідь 1 грудня 1989 року Верховна рада Вірменської РСР і Національна рада Нагірно-Карабаської автономної області ухвалили спільну постанову про включення Нагірного Карабаху до складу Вірменії.

Збройні сутички почалися в 1990 році, а наступного року за участю радянської армії була проведена операція "Кільце", наслідком якої стала повна депортація 24 вірменських сіл.

Повномасштабні бойові дії почалися вже після розвалу СРСР у 1992 році та тривали до травня 1994 року, коли за участю Росії було підписано мирну угоду.

Згідно з нею, відбулося "заморожування" конфлікту, при цьому невизнана Нагірно-Карабаська республіка контролює 13,4% території Азербайджану: крім самої колишньої Нагірно-Карабаської області, це кілька азербайджанських районів, прилеглих до Нагірного Карабаху – так званий "пояс безпеки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.