Українці зможуть отримати ПМП в Польщі за спрощеною процедурою

promoted
П'ятниця, 8 квітня 2016, 09:25

Власники Карти Поляка два роки тому отримали дозвіл оформляти ПМП в країні. Понад 5 000 українців в період з 1 січня по 4 жовтня 2015 року скористалося цією можливістю. Про це повідомляє польське управління по статистиці (GUS). Всього до кінця 2015 року Карту Поляка отримали 160 000 осіб.

Польський парламент зробить імміграційні закони більш лояльними. Глава парламентської комісії зі зв'язків з поляками за кордоном Міхал Дворчік зазначив, що нова редакція закону допоможе іммігрантам польського походження повернутися в країну. У Сеймі вже доступний його проект. Депутат заявив, що тривала процедура отримання громадянства і відсутність грошей часто ускладнюють процес репатріації.

Оформлення ПМП в Польщі буде доступно всім власникам Карти Поляка. Фінансові збори в подальшому стягуватися не будуть. Раніше ж було необхідно сплачувати гербовий збір в розмірі 640 злотих (близько 150 євро). Терміни отримання громадянства відповідно до нової редакції закону будуть зменшені до року. У перші 9 місяців держава буде фінансово підтримувати іммігрантів: щомісячна допомога складе 600 злотих (близько 140 євро) на місяць.

 

Карту Поляка можна буде отримати і за межами країни проживання: наприклад, в польських воєводських управліннях. Це особливо актуально для деяких білорусів. Якщо власникам Карти Поляка, які перебувають за кордоном загрожуватиме небезпека, на них будуть поширюватися ті ж права, що і на громадян Польщі. Такі заходи спростять евакуацію польського населення з небезпечних регіонів.

Вже через 3 місяці після підписання закону президентом може бути реалізований прискорений механізм отримання ПМП в Польщі і відповідного громадянства. Перші дотації іммігранти отримають вже 1 січня 2017 року.

За наявними у польського міністерства внутрішніх справ і адміністрації даними, новий закон дасть можливість кільком десяткам тисяч іммігрантів повернутися в країну. Такі заходи допоможуть вирішити демографічні проблеми, характерні для Європи останніх років.

У інтерв'ю Польському Радіо Дворчік зазначив, що особи, які приймуть рішення залишитися в країні свого проживання, безсумнівно отримають підтримку польської влади, але перш за все зміни покликані допомогти полякам, які бажають повернутися на батьківщину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: