Долю асоціації не повинні вирішувати 20% громадян однієї країни - євродепутати

П'ятниця, 8 квітня 2016, 07:48

Доля Угоди про асоціацію не повинна вирішуватися 20% громадян однієї з країн ЄС.

Про це йдеться в заяві голови Комітету закордонних справ Європарламенту Ельмара Брока, співголови Парламентського комітету асоціації ЄС-Україна Андрея Пленковича та доповідача з українського питання в ЄП Яцека Саріуша-Вольського.

"Угода про асоціацію вже ратифікована 27 державами ЄС, Європейським парламентом і Верховною Радою і затверджена двома палатами парламенту та урядом Нідерландів. Ми вважаємо, що ЄС в цілому зі всіма 28 державами-членами, повинен вирішувати (долю Угоди - Ред.), а не 20% виборців однієї з держав-членів, які представляють 0,6% всього населення ЄС, на референдумі, який має консультативний характер", - наголосили євродепутати.

"Ми закликаємо уряд Нідерландів донести свою позицію як можна швидше, щоб Єврокомісія могла винести пропозиції. Європейський парламент і всі його органи готові обговорити шляхи просування вперед і сприяти пошуку рішень", - зауважили вони.

Водночас депутати Європарламенту також відзначили, що негативний результат референдуму свідчить про необхідність "більше працювати зі своїми громадянами, пояснювати переваги і характер угод, які укладає ЄС".

Як повідомлялося, за попередніми результатами 61,1% тих, хто взяли участь у референдумі у Нідерландах 6 квітня, проголосували проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна не може продовжити ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС за умови, коли значна більшість нідерландців проголосувала проти документа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.