Норвегія розглядає варіанти посилення інфраструктури флоту підводних човнів

П'ятниця, 20 травня 2016, 17:48

Міноборони Норвегії розглядає варіанти поліпшення загальної інфраструктури і потенціалу флоту підводних човнів.

Про це повідомляє Defence News.

Норвезький флот складається з шести підводних човнів класу Ula. Спущені на воду в період між 1989 і 1992 роками, старіючі субмарини планується поетапно виводити зі складу флоту в 2020-х роках.

У квітні Міністерство оборони Норвегії визначило французьку компанію DCNS і німецьку Thyssenkrupp в якості основних кандидатів на поставки нових підводних човнів.

Оцінка базової інфраструктури підводного флоту також включатиме в себе порт і житловий потенціал для "відвідування" підводними човнами з країн НАТО.

На тлі зміцнення Росією військового потенціалу з в регіоні, норвезький уряд підтримує збільшення приступності США і НАТО у водах Північного льодовитого океану.

В даний час підводні човни Норвегії виходять із головної бази флоту в Хоконсверні, недалеко від західного узбережжя міста Берген.

Інфраструктура баз для підводних човнів раніше включала базу Олавсверн біля Тромсе в північній Норвегії. Ця база, яка коштувала $500 млн, була виведена з експлуатації в 2009 році.

Об'єкт в даний час зданий в оренду науково-дослідних інститутам, що фінансуються за рахунок Росії і тісно пов'язаних з Газпромом компаній.

Базу Олавсверн широко використовували американські та британські атомні підводні човни для патрулювання в арктичних водах в роки "холодної війни". Об'єкт також використовувався командирам підводних човнів НАТО для відпочинку екіпажів і ремонту.

Не виключено, що уряд Норвегії може відкликати орендну угоду і це дасть норвезькому військово-морському флоту стратегічну базу на Крайній Півночі. Олавсверн знаходиться приблизно в 350 км на північ від полярного кола.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: