В ЄС критикують рішення Туреччини позбавляти імунітету опозиційних депутатів

Субота, 21 травня 2016, 12:43

В ЄС занепокоєні рішенням турецького парламенту щодо позбавлення недоторканності депутатів через судове переслідування.

Про це йдеться в спільній заяві високого представника ЄС з зовнішньої і безпекової політики Федеріки Могеріні і єврокомісара з політики сусідства і переговорів про розширення Йоганеса Гана.

"Рішення турецького парламенту дозволити скасування депутатської недоторканності для великого числа членів парламенту є приводом для серйозного занепокоєння" йдеться у заяві.

У ЄС нагадали, що імунітет повинен застосовуватися до всіх на недискримінаційній рішення про його зняття має прийматися у відповідності до  кожного конкретного випадку, згідно з прозорими критеріями, які не підпадають під дію будь-яких політичних міркувань.

На ухвалення змін до конституції Туреччини відреагував і голова Європарламенту Мартін Шульц, який висловив занепокоєння тим, що Анкара "все більше віддаляється від євростандартів". "З моменту останніх виборів систематично вихолощуються принципи правової держави і цементується панування однієї людини", - заявив Шульц, якого цитує Deutsche Welle.

Як повідомлялося, парламент Туреччини схвалив суперечливий законопроект, за яким можна буде позбавити депутатів від їх імунітету через судове переслідування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.