Президент Кіпру залишив саміт ООН через присутність лідера Північного Кіпру

Вівторок, 24 травня 2016, 18:14

Президент Кіпру скасував мирні переговори, які планувалося провести в п'ятницю, і перервав візит до Туреччини, сприйнявши як порушення протоколу присутність на саміті ООН лідера турецької частини Кіпру.

Про це повідомляє Reuters.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс був в Туреччині на саміті ООН щодо міграційної кризи, але відмовився відвідати банкет для глав держав в понеділок увечері після того, як туди також був запрошений лідер кіпріотів-турків Мустафа Акинджи, який представляє Північний Кіпр.

Представник кіпрського уряду Нікос Хрістодулідес сказав, що немає "родючого ґрунту" для запланованої зустрічі в п'ятницю з Акинджи в Нікосії. Проте, додав він, Анастасіадіс як і раніше прихильний мирному процесу щодо об’єднання острова.

"Президент Республіки знову заявляє про свою рішучість продовжувати діалог доти, поки підтримуються принцип взаємної поваги і волі для прийнятного рішення", - сказав він.

Поки що не зрозуміло, хто запросив Акинджи на зустріч, але на у акаунті у Twitter він виклав фотографії з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном і спеціальним посланцем ООН Еспеном Бартом Ейде.

Як повідомлялося, лідери Кіпру після року переговорів висловилися за об'єднання у 2016 році.

Кіпрський конфлікт є основною перешкодою для вступу Туреччини в Європейський Союз через відмову Анкари визнати Кіпр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.