Протести у Франції: заблоковані дороги, порти і нафтові заводи

фото
Четвер, 26 травня 2016, 14:34

У Франції, яка за два тижні має прийняти сотні туристів на Євро-2016, тривають страйки профспілок проти трудової реформи, внаслідок чого порушена робота нафтопереробних заводів, атомних електростанцій, портів і транспортної мережі по всій країні.

Про це повідомляє Le Figaro.

Страйкарі заблокували автомагістралі та мости, а також бази атомних підводних човнів у Нормандії. Виробництво ядерної енергетики сповільнилося, є дефіцит із паливом на заправних станціях.

 

Частково скасовані авіарейси з Парижа, зокрема, 15% рейсів в аеропорту "Орлі", а також із Нанта і Тулузи.

Регіональні та приміські поїзди поки що рухаються за графіком, але не виключено, що машиністи також приєднаються до страйку.

 

Члени профспілок на АЕС проголосували в середу за приєднання до страйку, і це призведе до порушення в роботі 16 з 19 електростанцій. Ядерна енергетика забезпечує близько 75% електроенергії країни.

 

Оператор RTE повідомив, що потужність АЕС скорочується як мінімум на чотири гігавати, що еквівалентно 6% від загального виробничого потенціалу країни.

Робота шести з восьми нафтопереробних заводів Франції частково заблокована, як і діяльність великих портів, включаючи Марсель і Гавр.

Прем’єр-міністр Мануель Вальс вкотре заявив, що реформа трудового законодавства не буде скасована, але припустив, що "до законів про трудову реформу можуть бути внесені зміни, поліпшення".

Водночас він відкинув пропозицію міністра фінансів Мішеля Сапена про скасування або зміну статті 2 законопроекту. Стаття 2 дає окремим компаніям право відмовитися від національних зобов'язань щодо охорони праці, якщо їм це необхідно. Профспілки виступають категорично проти цієї норми.

Президент Франції Франсуа Олланд, який зараз знаходиться в Японії на саміті G7, заявив, що підтримує дії Вальса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.