ЄС представить план військового співробітництва після референдуму у Британії

П'ятниця, 27 травня 2016, 18:17

Європейський Союз заявив у п'ятницю, що представить плани про більш тісне військове співробітництво після референдуму у Великій Британії щодо подальшого членства в ЄС.

Про це повідомляє Euractiv.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріка Могеріні в минулому році почала розробку "глобальної стратегії" по зовнішній політиці і політиці безпеки після низки конфліктів, у тому числі в Україні і Сирії, і міграційної кризи.

Але Брюссель спростував інформацію британської The Times, яка повідомила, що існують секретні плани створення армії із 28 країн-членів блоку.

"Немає абсолютно ніякого плану створити армію ЄС з глобальною стратегією. Також не існує ніяких секретних паперів", - сказала речниця ЄС.

За її словами, підготовка стратегії Могеріні "триває відкритим і транспарентним чином і проходить в консультації з державами-членами та багатьма іншими зацікавленими сторонами".

Вона сказала, що Могеріні представить стратегію Європейської ради на саміті 28-29 червня, через тиждень після референдуму у Британії.

ЄС вже давно намагається розширити своє співробітництво з питань оборони, у тому числі з Німеччиною і Францією, сформувавши так звані "бойові групи", які будуть готові до розгортання в кризових зонах.

Один із чиновників ЄС додав, що "коли мова йде про політику безпеки і оборони, Європейська Рада висловлює бажання бачити більш ефективну політику".

Але, за його словами, стратегія повинна бути в межах існуючих договорів ЄС, які визнають переваги держав-членів, включаючи Велику Британію, "і жодним чином не прагнемо створити армію ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.