Уряд Вірменії каже, що не схвалив незалежність Карабаху, але не виключає її

Четвер, 5 травня 2016, 19:23

Уряд Вірменії на сьогодні не схвалив законопроект про визнання незалежності Народної Республіки Карабах, проте в принципі не виключає ухвалення такого рішення в майбутньому.

Про це заявила прес-секретар прем'єр-міністра Вірменії Гоар Погосян, повідомляє news.am.

Так, коментуючи законопроект щодо визнання незалежності Нагірного Карабаху, який уряд розглянув на засіданні 5травня, вона зазначила, що на своєму "засіданні уряд схвалив висновок щодо законопроекту 2 депутатів парламенту "Про визнання республіки Арцах".

Як повідомляється на урядовому порталі Вірменії, в ухваленому висновку чітко зазначено, що "уряд Вірменії буде обумовлювати прийняття поданого законопроекту результатами обговорень між Вірменією і Нагірним Карабахом, з огляду на подальші процеси, в тому числі зовнішні чинники"".

В свою чергу, глава прес-служби парламенту Арсен Бабаян, коментуючи ситуацію навколо вищезгаданого законопроекту про визнання Нагірного Карабаху, зазнчив, що законопроект має бути обговорений в Комісії національних Зборів із зовнішніх зв'язків протягом 30 днів з моменту подання (термін закінчується 19 травня).

Він також наголосив, що лише "після обговорення і висновку законопроект включається в проект порядку денного пленарного засідання".

"Він може бути включений до порядку, відкладений або відхилений", - відзначив Бабаян.

Видання також наголошує на тому, що вірменський уряд вперше не ухвалив негативного висновку щодо законопроекту про визнання незалежності Карабаху. 

Раніше повідомлялося, що уряд Вірменії схвалив законопроект про визнання незалежності Нагірного Карабаху.

Як відомо, останнім часом ситуація  в Нагірному Карабасі загострилася. Міністерство оборони Азербайджану підтвердило загибель 12 азербайджанських військових в Нагірному Карабасі.

За даними ООН, щонайменше 33 людини загинули і понад 200 отримали поранення в результаті військових зіткнень в Нагірному Карабаху у квітні.

Нагадаємо, конфлікт у Нагірному Карабасі почався ще в 1980-ті роки у зв'язку з масовим рухом на підтримку ідеї перепідпорядкування Карабаху Вірменії.

Рух призвів до відтоку з регіону етнічних азербайджанців. Все це призвело до рішення радянської влади у січні 1989 року ввести в регіоні пряме управління з утворенням Комітету особливого управління Нагірно-Карабаської автономної області.

У відповідь 1 грудня 1989 року Верховна рада Вірменської РСР і Національна рада Нагірно-Карабаської автономної області ухвалили спільну постанову про включення Нагірного Карабаху до складу Вірменії.

Збройні сутички почалися в 1990 році, а наступного року за участю радянської армії була проведена операція "Кільце", наслідком якої стала повна депортація 24 вірменських сіл.

Повномасштабні бойові дії почалися вже після розвалу СРСР у 1992 році та тривали до травня 1994 року, коли за участю Росії було підписано мирну угоду.

Згідно з нею, відбулося "заморожування" конфлікту, при цьому невизнана Нагірно-Карабаська республіка контролює 13,4% території Азербайджану: крім самої колишньої Нагірно-Карабаської області, це кілька азербайджанських районів, прилеглих до Нагірного Карабаху – так званий "пояс безпеки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.