В Туреччині двох опозиційних журналістів засудили на 5 років в'язниці

Субота, 7 травня 2016, 10:13

Двоє відомих турецьких журналістів опозиційного видання Cumhuriyet засуджені на п'ять років ув'язнення за розголошення державної таємниці.

Про це повідомляє Reuters.

Джану Дюндару, головному редактору газети Cumhuriyet, дали п'ять років і 10 місяців.

Ердем Гюль, голова представництва газети в Анкарі, був засуджений до п'яти років.

Також вони були звинувачені в інших злочинах, серед яких спроба повалення уряду.

Як відомо, минулого року журналісти газети Cumhuriyet Дюндар і Гюль були зщатримані за звинуваченнями у незаконному отриманні і оприлюдненні державної таємниці з політичними або військовими цілями, а також у свідомій допомозі терористичній організації гюленістів.

Журналістів арештували після оприлюднення ними кадрів з транспортними засобами, що належать Національній розвідувальній організації Туреччини.

Журналісти опублікували матеріали про нібито постачання зброї угрупованням, що воюють в Сирії.

Нагадаємо, наприкінці лютого Джан Дюндар і Ердем Гюль вийшли з в'язниці після того, як Конституційний суд Туреччини ухвалив рішення на їх користь.

Раніше повідомлялося, що напередодні під час перерви у судовому засіданні, невідомий чоловік вистрілив у Джана Дюндара. Журналіст внаслідлок інциденту не постраждав.

Держдепартамент США у своїй заяві висловив занепокоєння з приводу рішення суду, і закликав турецьку владу "забезпечити підтримку свободи слова, яка є істотним елементом будь-якого демократичного, відкритого суспільства."

В адміністрації президента Туреччини Ердогана, який виступав позивачем у справі, нараз ситуацію не коментують. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.