Норвегія модернізує збройні сили через непередбачувані дії РФ

П'ятниця, 17 червня 2016, 20:17

Норвегія оголосила про масштабне зміцнення своєї обороноздатності і модернізацію військового сектора з метою захисту від непередбачуваних дій Росії.

Про це заявила прем'єр-міністр Норвегії Ерна Солберг, повідомляє Deutsche Welle.

Згідно із запропонованим законом, який має схвалити парламент, протягом найближчих 20 років Норвегія планує збільшити військовий бюджет на 165 млрд крон (17,5 млрд євро).

Глава норвезького уряду назвала плани з модернізації збройних сил "наймасштабнішими з часу закінчення холодної війни" і відзначила, що в даний час військові сили країни "не пристосовані до геополітичної ситуації".

"На жаль, геополітичні обставини в останні роки істотно змінилися в гіршу сторону. У нас є все більш непередбачуваний сусід на сході, який зміцнює свій військовий потенціал і виявляє готовність використовувати військову силу в якості політичного інструменту", - сказала Солберг.

Так званий закон про військове програмування спрямований на модернізацію армії та передбачає збереження вже існуючих ресурсів та придбання нових озброєнь.

Норвегія, зокрема, планує закупити 52 винищувача п'ятого покоління F-35 і чотири підводні човни, а також нові літаки військово-морського спостереження, які замінять шість застарілих патрульних літаків P-3 Orion.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.